Microstock fotobanka Graphic Leftovers

Graphic LeftoversGraphic Leftovers neboli grafické přebytky (podle legendy jeden ze zakladatelů tam chtěl prodávat své nepoužité ilustrace) je zajímavá fotobanka, na kterou jsem narazil v září minulého roku. Končila skvělá služba iSyndica a já přemýšlel, kam bych mohl své portfolio ještě nahrát, když ho mám na serveru. Mezi jinými jsem vybral právě tuto fotobanku a byl jsem následující měsíc mile překvapen výší výdělku.

Graphic Leftovers - domovská stránka

Prodejů ne této fotobance jsem sice neměl mnoho, ale vzhledem k tomu, že jsem u všech ilustrací nechal výchozí cenu 6 dolarů, výdělky šly překvapivě rychle nahoru. V této fotobance si můžete sami nastavit cenu pro každou ilustraci (od 1$ do 20$). Navíc se tato fotobanka označuje za Fair Trade Contributor Site, což znamená, že si skutečně váží práce fotografa / illustrátora a spravedlivě se s ním dělí o zisk: fotograf/illus­trátor dostane 52%, fotobanka zbytek (u jiných fotobank je tento poměr klidně i 20:80 v neprospěch fotografa).

Srovnání s ostatními fotobankami

V říjnu a listopadu byly výdělky fotobanky Graphic Leftovers ve srovnání s BigStockem či fotobankou 123RF asi čtvrtinové (však také nahrané portfolio bylo mnohem menší). V prosinci dosáhlo portfolio velikosti 1000 ilustrací (na 123rf a Bigstocku mám 2500 kousků) a výdělky se přitom téměř srovnaly. V lednu prozatím dosahují zisky na GL poloviční výše BS a 123. Uvidíme jak si tato fotobanka povede v dalších měsících a také, jak to bude vypadat až se srovnají velikosti portfolií.

Jen pro doplnění – obě srovnávané fotobanky Bigstock a 123rf nepatří mezi nejlepší – viz Aktuální porovnání fotobank z hlediska výdělku, jejich výhodou je, že se na ně snadno nahrává a tak práce spojená s nahráváním fotografií na tyto fotobanky se brzy zaplatí a poté již fotky pomalu vydělávají.

Další informace o fotobance

  • výplata již při dosažení 50$ (šek, Paypal, MoneyBookers)
  • upload přes webové rozhraní nebo FTP (o FTP přístup musíte zažádat)
  • přijímají vektory (EPS verze 8 nebo 10 + JPG o velikosti alespoň 3 Mpx se stejným názvem) a fotografie (rozlišení minimálně 3 MPx)
  • nahrávání je velice jednoduché – stačí nakopírovat na FTP o vše ostatní se postará fotobanka – žádné potvrzování, žádné kategorie
  • neberou Editorial (zpravodajské) fotky

Závěrečné zhodnocení

Zisky na této fotobance nejsou závratné, ale pokud již máte větší portfolio, vyplatí se zde zaregistrovat a své fotografie / ilustrace nahrát, už jen z toho důvodu, že nahrávání je zde velmi snadné a ceny jsou slušné. Celkově je fotobanka Graphic Leftovers velmi nenáročná na upload, přehledná a férová co se týče dělení zisků s autory.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

18 Komentářů

  1. i3alda
    1. 2. 2011

    Díky ża zajímavý tip, o této fotobance jsem neměl ani tušení. Určitě vyzkouším.

    Odpovědět
  2. Adam Matuška
    1. 2. 2011

    Tak jsem se tam taky regnul, jinak jsem tam uploadnul nějaký obrázky, ale je to v položce Upload Queue a nejde dat submit for approval. Ale asi to časem půjde. Používám upload přez web.

    Odpovědět
  3. Martin
    3. 2. 2011

    Já jsem to Graphic taky zkoušel ale jen s fotkama. Některé se dostaly i do jejich Gold Collection, ale stejně se žádná z cca40 fotek za 4 měsíce neprodala tak jsem zrušil celé portfolio.

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    3. 2. 2011

    Martine,
    já tuto fotobanku porovnávám s 123rf a Bigstockem. Na GraphicLeftovers je přitom mnohonásobně méně prodejů, ale díky mnohem vyšším cenám jsou výdělky téměř srovnatelné. Zároveň dodávám, že je potřeba mít velké portfolio, aby to mělo nějaký efekt. 40 fotek po dobu 4 měsíců je opravdu málo.

    Být na vašem místě, tak portfolia neruším – rozhodně ne po 4 měsících.

    Odpovědět
  5. i3alda
    7. 2. 2011

    Dotaz – o FTP přístup se žádá přes Contact Us? Sice je momentálně mimo provoz, ale do budoucna se hodí.

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    7. 2. 2011

    Je to popsáno na upload stránce:

    If you need an FTP account, please email us.

    Odpovědět
  7. i3alda
    8. 2. 2011

    Jsem slepota, díky 🙂

    Odpovědět
  8. Atos
    9. 2. 2011

    Zdravím pane Václavek,
    chtěl bych se zeptat jak je to tu s jednou fotografií na více fotobankách, zda-li to jde a jestli nemají nějaká omezení na počet a na kvalitu (např velikost… ). Předem moc Děkuji

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    10. 2. 2011

    Zdravím,
    pokud na žádné microstock fotobance nezaškrtnete exkluzivitu, tak své fotky můžete prodávat na kterékoliv další, na vlastním webu, nebo je dávat i zdarma. To je výhoda Royalty-free licence.

    Jinak každá fotobanka má samozřejmě své požadavky na kvalitu (rozlišení, téma, šum), ale to ohlídá pracovníci z fotobanky, kteří každou fotku pečlivě prohlédnou a zhodnotí.

    Počet pokud vím není omezen, jen některé fotobnaky omezují počet přijímaných prací za den či týden.

    Odpovědět
  10. Farna
    21. 2. 2011

    Tak jsem tuto fotobanku taky zkusil a zatím čekám. Akorát jste mě zmátli v komentech a myslel jsem že je pro FTP přístup musím kontaktovat. V účtu je normálně FTP Access s detailama přístupu. To jsem vyplnil a nahrál, ale obrázky nikde neviděl. Takže jsem tam pod dojmem komentů psal a odpověděli, že je to v pohodě, tak jak jsem to udělal, akorát se obrázky aktualizují párkrát denně a ne hned.

    Odpovědět
  11. Petr Václavek
    22. 2. 2011

    V době vydání tohoto článku se o FTP přístup muselo požádat emailem. Teď to tedy konečně změnili, což je jen dobře.

    Odpovědět
  12. Farna
    23. 2. 2011

    No, tak nevím. Mám v tom docela hokej. Vypadá to tak, že to asi změnili a mělo by to být v pohodě, ale asi není. Zkusil jsem pár věcí přes FTP a jednu přes upload a zatím mám v Unfinished jenom tu jednu. Na FTP mi to dlouho viselo a s jejich e-mailem, že je vše v pořádku, jen to není automatický a hned, ale v nějakých intervalech, jsem to nechal být. Tak uvidím, ale nějak se mi to nezdá…

    Odpovědět
  13. Farna
    24. 2. 2011

    Ok, tak nakonec se to tam objevilo v Unfinished, ale přes FTP to trvalo, myslím, 2 dny! A ještě u pár obrázku mám jen JPG a ne vektor, mám pocit, že jsem uploadoval obojí.

    Odpovědět
  14. David
    27. 4. 2011

    Dobrý den,

    prosím Vás, nahrál jsem tam (GLO) soubory, ale i po dvou dnech je mám v Upload Queque. Vyplněné u nich mám vše v pořádku, odklikal jsem submit for Approval. Nevíte v čem je chyba, či jak dlouho trvá než to schválí?

    Odpovědět
  15. Martin
    27. 6. 2011

    David: to som mal aj ja, neskor som zistil ze prve uploadovanie je vzdy take… v Upload Queque to proste stoji aj tyzden, to je podobne ako ked schvaluju na dreamstime ci shutterstock… potom sa to rozbehne, treba pockat.
    peter: preslo par mesiacov a chcem sa opytat ako sa ti dari dalej na tejto fotobanke? ludia kupuju dalej?
    dakujem.

    Odpovědět
  16. Petr Václavek
    28. 6. 2011

    Je to trošku slabší než na začátku – prvotní rozjezd byl perfektní (nejspíše za to mohly také Vánoce – měl jsem tam hodně vánočních ilustrací). Ale zatím fotobanka šlape dobře – výdělky jsou plus mínus srovnatelné (pokud je přepočtete na velikost portfolia) s BigStockem, 123RF a CanstockPhoto – ten přepočet na velikost portfolia je důležitý, protože tam mám pořád jen polovinu ilustrací.

    Odpovědět
  17. Mira
    30. 8. 2012

    dobry den, smim se zeptat, naco pri registraci potrebuji me tel. cislo ?

    Odpovědět
  18. Petr Václavek
    31. 8. 2012

    Miro, to netuším, zadejte tam nesmysl – třeba 000000000 a je to 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky