Menší fotobanky, aneb kam se ještě vyplatí nahrávat

Menší fotobanky - kam se ještě vyplatí nahrávat?Pokud již jste zaregistrovaní na fotobankách Shutterstock, Fotolia, Dreamstime, BigStockPhoto, 123RF, … a přemýšlíte kam ještě své ilustrace a fotografie nahrát, tak mám pro vás v tomto článku několik doporučení a varování, kam se to ještě vyplatí a kde to už za tu námahu nestojí.

V březnu tohoto roku jsem přemýšlel, kam ještě nahrát své ilustrace. Po přečtení několika recenzí jsem se rozhodl pro následující fotobanky:

První měsíc jsem na všechny fotobanky nahrál asi 300 ilustrací a čekal jsem na první prodeje. Jak to dopadlo?

CutCaster

Cutcaster

Cutcaster je suveréně největší propadák – první (a zatím jediný) prodej až začátkem července. Příjemné bylo, že si na této fotobance nastavujete vlastní ceny (dal jsem většinou 6$, což je takový průměr). Dále se nemá cenu touto fotobankou zabývat – ať má sebelepší funkce, pokud se tam neprodává, tak je to ztráta času.

Registrace a schválení

  • žádné vstupní prověřování
  • schvalování obrázků během 1–2 dnů

Statistiky prodeje

výdělek výdělek výdělek
0$ 0$ 0$
0$ 0$ 0$
0$ 0$ 0$
0$ 0$ 0$
2.21$ 2.21$ 2.21$

Počet ilustrací v červenci: 241 (50 souborů se někde ztratilo při zpracování)

StockFresh

Stockfresh

Přiznám se, že z fotobnaky Stockfresh mě kontaktovali sami. Nabídli mi zrychlené schválení účtu, takže jsem to neodmítl. Už jen z toho důvodu, že za touto fotobankou stojí lidé z bývalého StockXperta, což byla svého času má oblíbená fotobanka. V podstatě Stockfresh je ta samá fotobanka, prostředí a způsob práce v ní se skoro vůbec nezměnilo.

Jednou z nevýhod této fotobanky je, že mají striktnější pravidla na vektory:

  • formát pouze EPS 8
  • ilustrace nesmí obsahovat otevřené cesty

Jelikož v poslední době používám hlavně formát EPS10, musel jsem své vektory nahrávat pouze jako JPG, ale tím vznikla další potíž – pokud ilustrace obsahovala ukázkový text, tak byla zamítnuta. Proto mám na této fotobance nižší procento přijatých obrázků. To ale moc nevadí, protože nahrávání je velmi snadné – nemusí se ani zadávat kategorie.

Registrace a schválení

  • nutno nahrát ukázkové ilustrace/foto­grafie
  • registrace schválená během 2 dnů (přímluva kontrolora, který mě kontaktoval, jinak to trvá mnohem déle)
  • schvalování obrázků během několika hodin

Statistiky prodejů

výdělek výdělek výdělek
0.5$ 0.5$ 0.5$
1$ 1$ 1$
5.50$ 5.50$ 5.50$
0.50$ 0.50$ 0.50$
2.50$ 2.50$ 2.50$

Počet ilustrací v červenci: 571

Žádná sláva, ale uploaduji tam dál – fotobanka je mi sympatická a upload velmi snadný. Navíc vidím, že poslední dobou hodně investují do reklamy.

Veer

Veer

Veer je rozhodně velmi netradiční fotobanka – prostředím se od ostatních velmi liší. Asi nejvíce mě zarazilo, že schvalování nových obrázků trvá klidně až jeden měsíc. Naštěstí každý týden můžete nahrát 50 kousků a časem se to schvalování trochu zrychlilo.

Co se týče vektorových ilustrací, má Veer trochu prapodivné požadavky – výška nebo šířka JPG náhledu musí být větší než 4900 pixelů! Což je trochu moc i na mě a tak tam nahrávám své ilustrace v JPG verzi.

Nahrávání je opět poměrně jednoduché – nemusíte vyplňovat žádné kategorie, pouze vše označíte a odešlete a schválení (tedy po nahrání přes FTP).

Registrace a schválení

  • nutno nahrát 10 ilustrací/fo­tografií na posouzení
  • registrace schválená 14 dní po nahrání úvodních ilustrací
  • schvalování obrázků během 14 – 30 dní

Statistiky výdělků

Připadá mi, že prodeje se objevují zejména v okamžiku, kdy mi schválí novou várku obrázků ale díky slušným cenám si nemůžu stěžovat:

výdělek výdělek výdělek
2.10$ 2.10$ 2.10$
5.60$ 5.60$ 5.60$
11.90$ 11.90$ 11.90$
9.80$ 9.80$ 9.80$
11.55$ 11.55$ 11.55$

Počet ilustrací v červenci: 366 (schvalování je opravdu pomalé)

Depositphotos

Depositphotos

Depositphotos je jednoznačný vítěz – první stažení již druhý den po schválení ilustrací, od té doby tam mám skoro každý den nějaký prodej. Fotobanka mě velmi mile překvapila, bere v podstatě skoro vše a prodeje jdou stále nahoru. Proto se o této fotobance rozepíšu nejvíce.

Požadavky na soubory:

  • Fotografie minimálně 3.8 MPx
  • Vektory – EPS nebo AI zazipované spolu s JPG náhledem velikosti minimálně 2400×1600 px (berou i EPS 10).

Základní vlastnosti

Upload je jednoduchý – stačí nahrát přes FTP server a pak hromadně (obdobně jako je tomu na Shutterstocku) nastavit kategorie a odeslat. Schvalují během jednoho dne.

Fotobanka nabízí i exkluzivitu, ale popravdě řečeno, nevidím v ní žádný smysl (exkluzivita se může vyplatit jen u těch nejlepších fotobank).

Ceny jsou velmi nízké (jak už to u mikrofotobank bývá) – za prodej dostanete většinou 20 – 30 centů, při prodeji za kredity až 5 dolarů. Každopádně měsíční průměr mám asi 40 centů za jeden prodej.

Fotograf je odměňován podle počtu prodejů (obdobně jak je tomu na Shutterstocku či Fotolii) – čím více obrázků prodáte, tím větší podíl z prodeje dostanete. Podíl na výdělku je u neexkluzivních autorů 44 – 52 procent, což je celkem férové.

O výdělky můžete zažádat po dosažení hranice 50 dolarů, k výplatě můžete použít PayPal, Moneybookers nebo WebMoney

Specialitky

Placení za obrázky pomocí SMS – to je spíše pro nakupující, ale přišlo mi to jako zajímavá možnost (a podle prodejů se i docela používá).

Testovací předplatné zdarma – týdenní předplatné (5 obrázků za den) zcela zdarma na vyzkoušení – to se také jen tak nevidí.

Speciální program pro ostřílené microstockaře. Pokud máte již několik tisíc fotek či vektorů, pak byste měli zažádat o zařazení do speciálního programu, který je určen pro majitele velkých portfolií.

Výhody jsou lákavé:

  • zjednodušený upload přes FTP (zejména pokud nahráváte fotky s Model Release)
  • lepší pozice ve výsledcích vyhledávání (a tedy vyšší prodejnost)
  • odměnu 0.10$ za každou schválenou fotografii/ilus­traci (až do výše 50$). Dříve platila tato odměna po omezenou dobu pro všechny, nyní to omezili jen na větší portfolia (moje o velikosti cca 3000 kusů jim stačilo)

Já sám jsem na tuto možnost narazil až při psaní tohoto článku a tak jsem neváhal, poslal jim email a druhý den jsem měl od nich kladné vyjádření. Uvidíme, jak se to odrazí na prodejích.

Registrace a schválení

  • nutno nahrát 5 fotek / ilustrací na posouzení
  • registrace schválená během 7 dnů
  • schvalování obrázků během 1 dne

Pozor, ať se tam nezaregistrujete jako kupující, museli byste se registrovat znovu. Pro jistotu přidávám přímý link na registraci fotografa (grafika)

Statistiky prodejů

Prodeje jsou na menší fotobanku (za kterou Depositphoto zatím ještě považuji) více než výborné – čísla a hlavně velmi vzestupná tendence hovoří za vše.

výdělek výdělek výdělek
6.76$ 6.76$ 6.76$
15.91$ 15.91$ 15.91$
23.92$ 23.92$ 23.92$
34.38$ 34.38$ 34.38$
73.06$ 73.06$ 73.06$

Počet ilustrací v červenci: 789 (rychlé schvalování, 100% přijatých ilustrací)

Závěr

Výsledek je tedy více než zřejmý:

  • Depositphotos je dobrá fotobanka na upload, opravdu se vyplatí, zejména pokud máte větší portfolio (můžete využít jejich speciální program)
  • Veer nenabízí tolik prodejů, ale vzhledem k jednoduchosti uploadu se ještě vyplatí
  • Stockfresh se momentálně nevyplatí, ale je to velmi mladá fotobanka (založená v roce 2010), jejichž autoři už jednou dokázali, že to umí. Takže uvidíme za rok za dva.
  • Cutcaster se vůbec nevyplatí

Víte o nějakých dalších fotobankách, o kterých jsem nepsal a které nejsou na tomto seznamu fotobank (uspořádaném podle výhodnosti prodeje) a kam se ještě vyplatí nahrávat?

Pokud ano, podělte se o své zkušenosti v komentářích, rád otestuji nové fotobanky.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

19 Komentářů

  1. Lenka
    4. 8. 2011

    Ahoj Petře, skvělý článek. Před týdnem jsem se zrovna rozhodovala, kam ještě nahrát další věci. Takže zkušenosti zatím skoro žádné, nahrávala jsem jen obrázky na posouzení:
    http://www.thin­kstockphotos.com
    http://www.fre­edigitalphotos­.net
    http://www.vec­torstock.com

    Další se už netýkají přímo vektorů, tady berou webdesign:
    http://www.buy­stockdesign.com/

    Pak jsem ještě objevila ryze české, ale ještě jsem je nezkoušela:
    vektory na potisk notebooků: http://www.for­book.cz
    plakáty (které jdou udělat i z již hotových vektorů): http://www.pos­terbar.cz
    opět plakáty a fotky (tam jim jde ale spíš o umělecká díla) http://www.buy­design.cz

    A v současné době moje nejoblíbenější, zaměřené na loga, webdesign, tiskoviny atd – jsou to soutěže:
    http://99desig­ns.com
    http://www.my­croburst.com
    http://inkd.com
    stejné dělá už řadu let například i http://www.wor­th1000.com/

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    4. 8. 2011

    WAU!
    Díky za kupu odkazů na prostudování. Dej prosím vědět po nějaké době zda a kam se vyplatí něco nahrát.

    Odpovědět
  3. Great post Peter! The image of Custcaster homepage represents one of our images with Lucie (czech model)…It’s a pity you do not have your blog available in English language;) Always very interesting information.

    Odpovědět
  4. Sm3tak
    11. 8. 2011

    dobrý den, registroval jsem na fotobanku 123rf a když chci nahrát nové fotky, ukáže se mě anglický text(If my submissions are unfit for RF, I agree to allow them to be accepted into the Editorial Section provided they are deemed to be newsworthy.) nevím jestli to mám zaškrtnout nebo ne 🙂 děkuji za odpověď

    Odpovědět
  5. Petr Václavek
    12. 8. 2011

    Sm3tak,
    Ten text v překladu znamená:

    Pokud vaše fotografie nebudou přijaty v této fotobance k prodeji slicencí RF (Royalty Free), souhlasíte, že budou zařazeny do Editorial sekce jako zpravodajské foto.

    Tedy zjednodušeně – vyplatí se to zaškrtnout. Protože pokud to nepřijmou jako normální RF fotku (třeba z důvodu, že tam jsou vidět lidi a vy nepřiložíte Model Release smlouvu, nebo fotka bude obsahovat nějaké logo či poznatelný produkt, tak ji zařadí mezi zpravodajské fotky (za prodeje také dostanete zaplaceno, jen kupující nemůže tyto fotografie používat například na reklamu, ale pouze jako ilustrační fotky například v časopise…

    Takže klidně to zaškrtněte, zvýšíte si šance na prodej.

    Odpovědět
  6. Sm3tak
    12. 8. 2011

    děkuji moc, jste nejlepší 😉 🙂

    Odpovědět
  7. vlado
    12. 8. 2011

    stockfresh:
    „Jednou z nevýhod této fotobanky je, že mají striktnější pravidla na vektory:

    • formát pouze EPS 8
    • ilustrace nesmí obsahovat uzavřené cesty“

    iba otvorené cesty? Nie náhodou opačne?

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    12. 8. 2011

    Vlado, díky za upozornění, máte pravdu, ilustrace nesmí obsahovat neuzavřené (tedy otevřené) cesty.

    v článku jsem to opravil.

    Odpovědět
  9. Lenka
    27. 8. 2011

    Včera jsem na našla na blogu s tutorialem reklamu na další fotobanku
    http://graphi­criver.net

    Jinak z těch, co jsem uváděla nahoře můžu opravdu doporučit http://99desig­ns.com, funguje to bez problémů (ale není to fotobanka)

    http://www.vec­torstock.com mi včera schválili úvodní ilustraci (posíláš první ukázku bez toho, aby šla on-line), sice tam mají, že bude schváleno do 48 hodin, ale třeba je to jen prázdninami. Tak zkusím nahrávat a uvidíme.

    Odpovědět
  10. Šimon
    9. 4. 2012

    Narazil jsem na tři další fotobanky:

    V češtině

    a jedna z USA

    (osobní zkušenost nemám)

    Odpovědět
  11. Jirka
    30. 6. 2012

    Dobrý den. Chci se jen zeptat kolik si lze vydělat v časovém rozmezí 2 měsíce při nahrání třeba 200 ilustrací na jednu fotobanku?

    Odpovědět
  12. Petr Vaclavek
    1. 7. 2012

    Kde? Pokud máte na mysli obecně ve fotobankách, tak se podívejte na aktuální fotobankový průzkum výdělků

    Odpovědět
  13. Petra
    18. 10. 2012

    Dobrý den Petře,
    ráda bych poprosila o radu, jestli mám zatrhávat při nahrávání obrázků do Depositphotos možnost Extended License Options – je to to samé jako na Shutterstocku Enhanced Downloads?
    Díky, Petra

    Odpovědět
  14. Petr Václavek
    19. 10. 2012

    Petro, ano je to to samé, takže doporučuji zatrhnout.

    Odpovědět
  15. Jirka
    25. 10. 2012

    Ahoj,
    mám zkušenosti z druhé strany co se týče depositphotos.com – odběr fotografií nejde pořádně zrušit. I přes všechny snahy stále nemám zrušené předplatné ať přes jejich návody nebo komunikaci s podporou!!! Hrůza, naprosto nedoporučuji.
    Jirka

    Odpovědět
  16. Petr Václavek
    30. 10. 2012

    Jirko v takovém případě bych to zkusil zablokovat platby na kartě/PayPalu.

    Odpovědět
  17. Michaela
    16. 11. 2012

    Dobré odpoledne, jsem mladá aktivní fotografka a chci se zaregistrovat do nějaké menší české fotobanky a zkusit to. Už mi to doporučilo hodně lidí z řad mých přátel grafiků a fotografů. Poradíte ? Předem díky! 🙂

    Odpovědět
  18. Petr Václavek
    16. 11. 2012

    A proč zrovna do české? Tam toho moc neprodáte a budete zklamaná. Podívejte se na přehled těch nejlepších fotobank z hlediska prodejů a pokud vím, některé z nich jsou již přeloženy do češtiny (123rf, depositphotos).

    Odpovědět
  19. Kristýna
    6. 7. 2016

    Dobrý den,

    děkuju za krásný a užitečný článek.

    Měla bych doplňující dotaz. Nedaří se mi zaregistrovat se na DepositPhotos, respektive, zaregistrovat ano, ale neprošly mi (už několikrát) zkušební fotky. Vždy mi je vrátí s tím, že nejsou vhodné pro komerční užití. Máte s tím prosím nějaké zkušenosti? Poradíte mi, co udělat jinak nebo líp?

    Děkuju!

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky